20 Квітня, 2024 9:28 am

Українцям видавали фальшиві долари: які банкноти підробили аферисти

Фальшивомонетники активно підсовують українцям підроблені долари – у 2023 році на їхню долю випало 97% фальшивих банкнот серед усіх іноземних валют. При цьому найчастіше підробленими виявлялися гроші великих номіналів. А отримати їх можна, наприклад, у пунктах обміну, або ж на чорному ринку.

Про це повідомили у Національному банку. Найчастіше ж, зазначили там, фальшивомонетники підробляли іноземні банкноти двох номіналів. Зокрема:

  • 100 доларів – 92% від загальної кількості вилучених підроблених купюр;
  • 50 доларів – 7%.

Другою улюбленою серед шахраїв іноземною валютою стало євро. Таких підроблених купюр було виявлено 3% від загальної кількості.

Як і з доларами, найчастіше підробляли великі номінали. Зокрема:

  • 50 євро – 39% від загальної кількості вилучених підроблених банкнот;
  • 200 євро – 30%.
Фальшивомонетники активно підсовують українцям підроблені долари

Фальшивих доларів побільшало

Загалом, визнали в регуляторі, у 2023 році було виявлено менше 700 фальшивих банкнот іноземної валюти. Що трохи більше, ніж у 2022-му, коли таких купюр було знайдено близько 600-т.

Втім, зазначається, говорити про масштабну загрозу ринку та фінансовій системі не можна. “Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким”, – констатували у Нацбанку.

Де шахраї роздають фальшиві долари

Отримати ж фальшиві гроші українці можуть, наприклад, у пунктах обміну, або ж на чорному ринку – купуючи валюту з рук. Саме так, зокрема, розповсюджували підроблені долари та євро вже затримані правоохоронцями аферисти, які діяли на території західних областей країни.

“Продавали фальшиві гроші невеликими партіями безпосередньо мешканцям регіону. І здавали до пунктів обміну валют”, – розповіли в Нацполіції.

Де шахраї роздають фальшиві долари

 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *