19 Квітня, 2024 1:26 pm

Тариф на газ в Україні з 1 травня: скільки коштуватиме кубометр

В Україні тариф на газ із 1 травня не зміниться. Ймовірно, кубометр блакитного палива для клієнта “Нафтогазу” коштуватиме 7,96 грн.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Чинний тариф діє до 30 квітня 2024-го. Законодавство забороняє збільшувати ціни на газ під час дії воєнного стану і впродовж шести місяців після того. Співрозмовники OBOZ.UA в уряді розповідають: зараз немає планів підвищувати тарифи на блакитне паливо. І хоча навіть в умовах чинних законодавчих обмежень тарифи могли би підняти окремим рішенням, цього робити не будуть.

Далі є два сценарії:

  • тариф на газ підвищать вже після закінчення повномасштабної війни;
  • або ж тариф збільшать на вимогу партнерів ще під час повномасштабної війни (таких планів поки немає). Справа в тому, що в умовах євроінтеграції є пункт щодо лібералізації ринку газу. Він передбачає, що тарифи мають регулюватись ринком, а не рішенням уряду.

Що цікаво, ситуація з газом в Україні навіть покращилась. Чи не вперше в історії блакитного палива власного видобутку вистачило, щоб повністю забезпечити власні потреби. Головна причина: скорочення кількості споживачів (через окупацію, велику кількість біженців, знищення промислових підприємств).

Покращилась і ситуація з цінами на ринку. На українській біржі в березні 2022-го тисяча кубометрів газу коштувала 33 тис. грн, а 2 квітня 2024-го – вже 13,6 тис. грн. Отже:

  • вартість газу в травні, ймовірно, не зміниться;
  • за законом підвищувати тариф на газ мають вже після закінчення воєнного стану, однак можуть ухвалити і інше рішення.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *