25 Квітня, 2024 9:09 am

Частині ФОПів дозволили не платити єдиний податок: які документи потрібні

Фізичні особи-підприємці (ФОПи) першої та другої груп, що не мають найманих робітників та були мобілізовані під час дії військового стану, можуть не сплачувати податок з доходу фізичних осіб (ПДФО), єдиний податок та єдиний соціальний внесок. Аби отримати звільнення від цього зобов’язання, необхідно зібрати та подати пакет документів, причому вже після демобілізації.

Правила, за якими самозайнятих українців можуть звільнити від нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи, а також єдиного податку, пояснили у Державній податковій службі України. Для цього протягом 10 днів після демобілізації (або ж протягом 10 днів після закінчення реабілітації, якщо демобілізований перебував на лікуванні) до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації подаються:

  • заява самозайнятої особи;
  • копія військового квитка чи іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу під час мобілізації.

Варто зазначити, що на період дії воєнного стану справляння податків і зборів в Україні призов на військову службу є офіційною підставою неможливості виконання платником податків-фізичною особою своїх обов’язків (п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225).

А якщо ФОП не має можливості подати таку заяву та відповідні документи чи їхні копії у визначені строки, тоді він подає їх одночасно з набуттям можливості виконання податкових обов’язків (наприклад, реєстрації податкової накладної, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

Якщо контролюючий орган прийме рішення про неможливість своєчасного виконання ФОПом податкового обов’язку, до нього не будуть застосовувати жодну передбачену законом відповідальність (абзац 14 п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ “Перехідні положення” ПКУ).

Як вже повідомляв OBOZ.UA, у 2024 році в Україні не планують змінювати податкові ставки для малих та середніх підприємців. Однак у підписаний президентом держбюджет-2024 закладено підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Від їх розмірів залежать як суми податків, які сплачують усі ФОПи, та ліміти різних груп “спрощенки”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *