19 Квітня, 2024 11:01 pm

В Україні можуть запровадити п’ять нових статусів замість “обмежено придатного”, – ЗМІ

Замість “обмежено придатного” в Україні можуть запровадити новий статус для військових і військовозобов’язаних.

Для багатьох людей, які підлягають мобілізації, але мають серйозні хвороби, цей новий статус може стати полегшенням. Однак чи буде його прописано в новому наказі щодо ВЛК, поки що невідомо.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на BBC.

П’ять нових статусів

Так, у відповідь на запит BBC департамент охорони здоровʼя України повідомив, що запропоновані зміни до наказу передбачають п’ять статусів. А саме:

  • непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • непридатні з переоглядом через 6-12 місяців;
  • тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення (ця категорія була і раніше);
  • придатні;
  • придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах та установах.

Як зазначається, саме категорія “придатних до служби” в певних частинах і є тим, що може замінити статус “обмежено придатних”.

Полегшення для хворих

Для багатьох людей, які підлягають мобілізації, але мають серйозні хвороби, цей новий статус може стати полегшенням.

Обмежено придатних в Україні тисячі. Це і люди з пораненнями, і ті, хто відновлюється після операцій, не пов’язаних з виконанням бойових завдань, і люди з серйозними проблемами – наприклад, порушення згортання крові, рак у ремісії, ВІЛ, вроджений сифіліс, діабет, епілепсія з поодинокими нападами, деякі хвороби серця, ендокринної, травної системи, проблеми з зором і слухом.

Список цих захворювань довгий та детальний і міститься в наказі 402 про ВЛК, який мають оновити. Відповідно, список хвороб оновиться теж, як і таблиця додаткових вимог до здоров’я для служби в піхоті, десантно-штурмових військах тощо.

Новий наказ розробляється

Водночас, як пише BBC, хоч депутати й ухвалили новий закон, Міноборони ще не розробило новий наказ №402 про ВЛК. Тому медики наразі поки що не мають критеріїв, куди віднести обмежено придатного – до придатних чи непридатних. А

Вищевказану кваліфікацію можна поки розглядати як пропозицію як зміни, оскільки що буде в оновленому наказі про ВЛК – поки невідомо.

Зазначимо, що новий наказ Міноборони розробляє разом з головними медиками ЗСУ, експертами МОЗ, громадськими організаціями. У прикінцевих положеннях закону вказано, що на цю роботу відомство має три місяці.

Що зміниться після оновлення наказу

Після того, як список хвороб оновлять, когось із тих, хто раніше був обмежено придатним – звільнять, зазначає BBC.

“Але можна припустити, що таких буде небагато, тому що війську критично бракує людей. Людей більше не визнаватимуть обмежено придатними, але можуть визнати придатними тільки для служби в забезпеченні, ТЦК, спорудах тощо”, – додають журналісти. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *