16 Квітня, 2024 6:35 pm

Українці просять уряд заборонити російським полоненим телефонні дзвінки

Уряд дозволив росіянам телефонувати своїм рідним, хоча Женевська конвенція цього не вимагає

Українці закликали уряд відібрати в російських полонених право на телефонний зв’язок, мотивуючи це тим, що українські військовополонені в російських тюрмах не мають такого права. Відповідну петицію 22 березня зареєстрували на сайті уряду і станом на 12 квітня вона набрала 25 тис. голосів. Це означає, що тепер український уряд зобов’язаний розглянути петицію й дати на неї відповідь.

Авторка петиції Інна Турова констатувала, що родичі українських полонених захисників, які перебувають у російських тюрмах, не отримують жодної інформації про стан здоров’я чи місце перебування бійців, а також не можуть почути їхні голоси, аби впевнитися, що полонені справді живі. Натомість росіяни, які захоплені в полон, вже давно написали й зателефонували своїм рідним.

«І рідні наших ворогів живуть спокійно, знаючи про забезпечену долю тих, хто приходив нас вбивати. Вони знають, що Україна урядовим документом закріпила право російських військовополонених на телефонні розмови, хоча це зовсім не передбачено Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими 1949 року, яка гарантує лише листування», — додала авторка петиції.

Підписанти вважають, що ставлення до полонених противників «має мати розумні межі». Тому вони просять призупинити надання полоненим росіянам права на телефонний зв’язок, допоки Росія не забезпечить можливість українським захисникам регулярно користуватися телефонним зв’язком.

«Подальша можливість у полонених ворогів зв’язатися з рідними має залежати від політики РФ, яка ведеться стосовно наших захисників», — додається в петиції.

Авторка петиції стверджує, що такі дії уряду не порушать права полонених на їхній зв’язок із зовнішнім світом, закріплене відповідним розділом Женевської конвенції, а також не порушать права людини, закріплені у міжнародних документах.

Як у Росії ставляться до українських полонених

У березні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила нові дані про катування росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених. Згідно зі звітом ООН, кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства. Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, та що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

ООН повідомила, що їй вдалося підтвердити страту росіянами 32 військовополонених. Однак у Офісі генпрокурора України заявив про те, що росіяни стратили 54 українських військовополонених. У ЗМІ дедалі частіше потрапляє інформація про розстріл українських воїнів прямо на полі бою — невдовзі після взяття їх у полон.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *