18 Квітня, 2024 7:00 pm

Мобілізація в Україні: які автомобілі громадян дозволено вилучати на потреби ЗСУ

Забирати транспортні засоби в українців дозволено представникам ТЦК та СП, СБУ та відповідним підрозділам СЗР. Перед вилученням відбуватиметься оцінка авто, розповів адвокат Ярослав Звоненко.

11 квітня у другому читанні парламент проголосував за законопроєкт про мобілізацію. У результаті в деяких громадян представники ТЦК та СП зможуть вилучати автомобілі на потреби ЗСУ. Детальніше про це розповів юрист Ярослав Звоненко у коментарі “РБК-Україна”.

За його словами, вилучити авто для ЗСУ можуть у тих громадян, які мають понад один транспортний засіб. До того ж відбуватиметься оцінка автомобіля та заберуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

“Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість”, — пояснив Звоненко.

Як вилучатимуть авто в українців

Постанова Кабміну “Про затвердження Положення про військово-транспортний обовʼязок” та закон України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” й закон “Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану” визначають порядок вилучення транспорту.

За словами Звоненка, встановлення лімітів на вилучення авто покладено на ТЦК та може відбуватися за рішенням Кабміну. Натомість повернути транспорт власнику можуть протягом 30 днів після оголошення демобілізації.

Адвокат зазначив, що варто знати відмінність між “відчуженням” і “мобілізацією транспорту”. Зокрема, при відчуженні громадянина позбавляють права власності на транспорт, це відбувається при повній або частковій компенсації. Тоді як при мобілізації автомобіль забирають тимчасово та без позбавлення права власності.

“Мобілізувати транспортний засіб можуть ТЦК та СП, СБУ, а також відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки”, — сказав Ярослав Звоненко.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *