29 Березня, 2024 1:14 am

Батальйон “Інвалід”: всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

Законопроект про посилення мобілізації, що вже став скандальним підносить все нові сюрпризи. Так, інвалідам II та III груп, які отримали інвалідність після 24 лютого 2022 року, пропонується заново пройти військово-лікарську комісію. Наскільки законною є дана норма і з якими проблемами можуть зіткнутися всі учасники процесу в ході реалізації цього положення – з’ясовував “Апостроф”.

Конфліктна норма

Одразу слід зазначити, що законопроект №10449 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” у первісному варіанті встановлював, що люди з інвалідністю всіх груп звільняються від військової служби.

Після першого читання законопроект було відправлено на доопрацювання, до нього було внесено понад чотири тисячі поправок: 3776 в електронному вигляді та близько 500 – вручну. Все поправили. І ось – привіт інвалідам!

Заключними положеннями документа громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп, до кінця 2024 року необхідно заново пройти військово-лікарську комісію. На придатність до військової служби.

Є, звісно, і винятки. Від повторної ВЛК звільняються ті, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлена за результатами захворювань, поранень, травм, контузій та каліцтв, отриманих під час захисту країни. А також ті, у кого відсутня кінцівка/кінцівки через ампутацію.

“Ні Положення про МСЕК, ні Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, ні Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ не передбачає такої підстави для перегляду інвалідності, як отримання її після 24 лютого 2022 року. Організація такого перегляду можлива лише після внесення змін до низки нормативних документів. Зокрема з метою необхідності визначення порядку та наслідків такого перегляду. Наприклад, яким чином відбуватиметься скасування статусу особи з інвалідністю, оскарження результатів перегляду”, – каже “Апострофу” медична адвокатеса і членкиня комітету медичного та фармацевтичного права НААУ Юлія Миколаєць.

Крім того, за її словами, нова норма прямо входить у конфлікт із уже діючими підзаконними нормативно-правовими актами Кабміну. Наприклад, з постановою №390 від 30 березня 2022 року “Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо терміну повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження терміну дії деяких медичних документів в умовах військового стану”.

У цьому підзаконному акті прямо зазначено, що повторний огляд, термін якого припав на період дії на території України військового стану, переноситься на строк після припинення або скасування військового стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування.

Але в ініціаторів законопроекту та народних депутатів своя логіка. І, в принципі, вірна. Адже ні для кого не секрет, що чимало чоловіків, які до великої війни були цілком здоровими, після оголошення військового стану раптово стали інвалідами. І, відповідно, непридатними для мобілізації.

“Порушення прав інвалідів не буде. Але ми вважаємо так – якщо людина купила собі статус інваліда, щоб уникнути мобілізації, то це має бути виправлено”, – каже “Апострофу” член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський.

По другому колу

Втім це положення законопроекту №10449 виглядає досить сумнівним з погляду його виконання.

“Зважаючи на тривалість проходження законопроекту, необхідність внесення суттєвих змін до чинного законодавства та розробки нових підзаконних актів, завантаженості відповідних комісій (ВЛК та МСЕК), термін перегляду інвалідності до кінця 2024 року виглядає нереалістичним”, – каже Юлія Миколаєць.

І через це, на жаль, у осіб з інвалідністю, які можливо й захочуть довести свою невинуватість, можуть виникнути проблеми іншого характеру. І проблеми досить серйозні.

“Звертаю увагу на законопроект №10379 від 25 грудня 2023 року “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення”. Ним передбачено внесення змін до ст. 336 КК. Змінами конкретизується, що відмова від проходження медичного огляду є ухиленням від призову на військову службу під час мобілізації, і карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Враховуючи короткий термін, відведений законопроектом №10449 на перегляд інвалідності, постає серйозне питання: чи не буде сам факт непроходження перегляду до кінця 2024 року кваліфікований як відмова та підстава для притягнення чоловіків до кримінальної відповідальності?”, – каже Юлія Миколаєць.

Так, законопроект №10379 зараз лише розглядається профільним комітетом Ради. Ну а раптом візьмуть і різко ухвалять. Депутати вони такі люди… Непередбачувані.

Виникає таке ще питання – якщо люди, які набули статусу інваліда, мають повторно пройти комісії, то чи не повинні бути переформатовані ВЛК та МСЕК? Адже там досі, швидше за все, працюють ті самі люди, які за гроші могли видати “липовий” висновок про інвалідність. І вони будуть відмовлятися від вже винесеного вердикту? А якщо комісії переформатують, чи так, що деяким громадянам заради статусу інваліда доведеться давати хабарі по другому колу?

“Це не виключено. На керівників ВЛК та МСЕК стільки вже було заведено корупційних справ, і все одно хабарництво триває. Ось не знаю, чому, але у нас у Голосіївському ТЦК за два роки змінилося три глави військово-лікарської комісії”, – розповідає “Апострофу” в. о. головного лікаря Київської міської клінічної лікарні №10, колишній військовий хірург Данило Михайлов.

Тож мінусів у цій нормі щодо перекомісії для інвалідів – хоч хоч греблю гати. Зате плюсів обмаль.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *