29 Березня, 2024 9:26 am

Чи можуть мобілізувати людину з ожирінням: коментар адвоката

У розпал повномасштабного вторгнення Росії в Україну законодавство передбачає відстрочення військової служби для певних категорій громадян.

Чи поширюється це право на осіб, які страждають на ожиріння, розповів адвокат Андрій Межирицький.

Придатність чи непридатність до військової служби визначається наказом Міністерства оборони України № 402 “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України”.

У документі закріплено перелік захворювань, станів та фізичних недоліків, що впливають на придатність до служби.

У статті 13 переліку хвороб, затвердженого наказом № 402, є ожиріння. Воно позначається як “стан, який може виключати чи обмежувати можливість призову до ЗСУ”.

Особи з ожирінням можуть бути визнані непридатними або обмежено придатними до військової служби залежно від ступеня ожиріння та наявності супутніх захворювань.

Далі в статті міститься поділ на значні, помірні, та незначні порушення функцій (пункти “а”, “б”, та “в”). Саме від віднесення хвороби до значних, помірних або незначних порушень функцій залежить, чи підлягає особа мобілізації під час воєнного стану“, – пояснив Межерицький.

Окрім ожиріння, існує низка інших захворювань та станів, які можуть надати право на відстрочку від мобілізації. Остаточне рішення про придатність до служби приймає військово-лікарська комісія (ВЛК) на основі медичного огляду та аналізу медичних документів.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *