20 Квітня, 2024 1:17 am

РФ може повторити “Крокус” у Києві: експерт про ДРГ та загрозу теракту “під чужим прапором” в Україні РФ може повторити “Крокус” у Києві: експерт про ДРГ та загрозу теракту “під чужим прапором” в Україні

Кияни мають з більшою відповідальністю реагувати на сигнали повітряної тривоги.

У Києві посилять заходи безпеки. Відповідні рішення були ухвалені Радою оборони столиці. У КМВА наголошують, що такі дії пов’язані зі збільшенням кількості ракетних атак, спрямованих на цивільні об’єкти, та застосуванням ворогом озброєння з найкоротшим часом прильоту. Крім того, не виключена загроза проникнення до Києва ворожих ДРГ для дестабілізації ситуації в столиці.

Які рішення ухвалила Рада оборони Києва:

•  Невідкладно опрацювати питання щодо проведення в подальшому заходів у місті Києві, які передбачають залучення чисельної кількості людей.

•  Переглянути нормативно-розпорядчі документи щодо життєдіяльності громадян столиці з питань роботи громадського транспорту, проведення спортивних, культурних, освітніх, медичних, розважальних заходів, а також у місцях скупчення людей для забезпечення безпеки громадян.

•  Всім силовим і військовим структурам міста Києва відповідно до своїх повноважень посилити увагу до місць скупчення людей, забезпечити дотримання публічної безпеки й порядку в столиці. Забезпечити вжиття всіх потрібних заходів, які сприяють безпеці громадян Києва.

•  Всім відповідальним структурам і балансоутримувачам захисних споруд цивільного захисту забезпечити постійний доступ населення до укриттів та готовність “Пунктів незламності” до використання.

Окремо здійснюватиметься моніторинг соціальних мереж щодо поширення дезінформації, провокацій та іншої інформації, спрямованої на дестабілізацію ситуації в столиці.

У КМВА додають, що приводом до таких дій стали останні заяви керівників країни-агресора щодо намірів збільшити кількість ракетних атак, спрямованих на цивільні об’єкти та мирних громадян України, і Києва зокрема.

Що кажуть у Київраді?

Як саме будуть виконувати такі рішення, чиновники наразі не повідомляють. А от кияни відверто дивуються, що на третьому році війни Рада оборони вирішує посилити безпекові заходи.

Скупчення людей у Києві можна спостерігати на кожному кроці – базари, автовокзали, зупинки транспорту, білетні каси театрів. Незважаючи на війну, місто намагається жити і працювати. Міська влада сама щотижня оголошує про проведення сільськогосподарських ярмарків по районах, а там скупчення людей ще те. І як такі зібрання можна припинити – наразі загадка.

Руйнування в Києві внаслідок ракетної атаки 25 березня / Фото: Київська міська військова адміністрація

Деякі депутати Київради припускають, що так влада хоче припинити регулярні масові мітинги під КМДА, де люди вимагають від чиновників спрямовувати кошти на ЗСУ, а не на різні забаганки на кшталт ремонту парків і заміни бруківки.

За словами Ксенії Семенової, депутатки Київради, від першого дня повномасштабного вторгнення Київ під загрозою – ми ніколи не знаємо, в який момент і який вид зброї Росія проти нас застосує. Тому питання дотримання правил безпеки завжди актуальне, як і питання доступності укриттів.

“Я вважаю це рішення профанацією. Замість того, щоб рекомендувати Департаменту фінансів перерозподілити кошти та зробити в місті більше укриттів, Рада оборони видає суто декларативні заяви, мовляв, будемо думати, як нам убезпечити киян і щоб люди не збиралися групами. Я підозрюю, що таке рішення може надалі стати формальною підставою для заборони масових заходів у Києві, зокрема мітингів. Бо я знаю, як міський голова ставиться до мітингів “Гроші на ЗСУ”. Вони йому дуже не подобаються”, – розповідає сайту ТСН.ua Ксенія Семенова, депутатка Київради.

Вона нагадує, що кияни вже підтримали декілька петицій про відміну заборони роботи громадського транспорту під час повітряної тривоги. Бо зазвичай люди просто виходять з транспорту і чекають на дновлення руху, скупчуючись на зупинках.

“Вимогу вже кілька разів відхиляли, а мер посилається на відповідне рішення Ради оборони Києва, хоча це лише дорадчий орган, а рішення про зупинку громадського транспорту – суто розпорядження міського голови”, – додає Ксенія Семенова.

Чому скупчення людей не варто допускати?

Військовий експерт Ігор Романенко вважає, що подібні заходи безпеки потрібно було посилити ще раніше і не послаблювати їх, бо третій рік у країні триває жорстока війна.

“Українці, не лише кияни, мають нарешті зрозуміти, що у країні війна. А війна потребує відповідних жорстких заходів. Особливо це стосується питань безпеки. Які можуть бути розважальні заходи чи масові зібрання під час війни? Звісно, що скупчення людей не варто допускати. Це стосується і мобілізації, і інших дій під час війни. Якщо ми з цим запізнюємося, а це, на жаль, дійсно так, то критична ситуація лише посилюватиметься”, – розповідає сайту ТСН.ua Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу (2006-2010 рр).

Яка логіка у Путіна?

Він додає, що через посилення завдавання ударів ворога по всій території України ситуація погіршується. Путін і його маріонетки використовують весь спектр наявного озброєння для знищення українців.

“Ракетних ударів ворог завдає не лише по військових, енергетичних та інфраструктурних об’єктах, він намагається влучити бодай у щось – будинок, школу, лікарню, щоб знищити якомога більше українців. РФ використовує будь-які методи, щоб морально тиснути на наших громадян, які, за логікою Путіна, будуть вимагати від військово-політичного керівництва України переходити до переговорів з ним. Своєю чергою Путіну це потрібно, щоб легалізувати вже захоплені українські території та готуватися до чергового етапу війни. Як це і відбувається від 2014 року”, – пояснює Ігор Романенко.

Загроза від обстрілів зростає

Військовий експерт наголошує, що зараз потрібно з розуміння ставитися до посилення безпекових заходів у столиці – все це робиться задля громадян.

“Кияни мають з більшою відповідальністю реагувати на сигнали повітряної тривоги. Ворог і надалі застосовуватиме балістику, а це, на жаль, величезний ризик – часу на похід до бомбосховища залишається обмаль. Тому йти до укриття треба обов’язково. Безумовно, наші сили ППО намагатимуться змінити та покращити цю ситуацію, але відповідним чиним потрібно реагувати і громадянам, і не лише киянам, а й усім українцям, бо у ворога є засоби, якими він може дістати до будь-якої точки України”, – додає військовий експерт.

Чому варто остерігатися ДРГ противника?

Щодо загрози ДРГ противника у Києві, експерт наголошує, що ми маємо справу з майстрами організації диверсій і терактів.

За словами Ігоря Романенка, після подій у “Крокус Сіті” Путін буде максимально накручувати цю ситуацію, використовуючи її на власну корист, а саме для підготовки свого суспільства до нового етапу війни проти України.

“Цими подіями російський диктатор гуртує свій народ до нової закритої чи відкритої мобілізації. Ресурси для цього у РФ є, тож вони мобілізуватимуть своє населення. Тому не соромляться публічно виставляти катування та вбивства людей. Цим вони показують своє ставлення до інших національностей, які живуть на їхній території. Не маючи жодних фактів причетності України до цього теракту, вони продовжують переконувати суспільство, що в цій справі є український слід і винних треба шукати в Києві. Якихось аргументів путінській пропаганді не потрібно. Там усе, як у Гебельса – чим більше неправди, тим це більше зайде “глибинному народу”, бо так їм по телевізору сказали”, – зауважує Ігор Романенко.

Теракт “під іншим прапором”

Військовий експерт додає, що безпекові заходи в Києві варто запроваджувати, бо від російських ДРГ можна очікувати будь-яких провокацій і терористичних атак.

“За логікою росіян, якщо у них у Підмосков’ї стався теракт, то потрібно, щоб щось подібне відбулося і в Україні – в Києві, в Харкові, будь-де. Тому небезпека підвищується. Владі потрібно продумувати, де та як проводити масові заходи. Як на мене, то під час широкомасштабної війни від їх проведення треба взагалі відмовлятися. Я гадаю, що росіяни готові для проведення різноманітних провокацій у Києві. Вони можуть провести їх “під іншим прапором”, а для виконання знайдуть потрібних осіб, бо для них головне – вбивство українців і дестабілізація ситуації”, – підсумовує Ігор Романенко.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *