25 Квітня, 2024 7:50 am

Новий великий наступ Росії: в ISW оцінили, як діятиме ворог

РФ може зосередити сили у будь-якій точці лінії фронту уздовж російсько-українського та білорусько-українського кордонів, змусивши Україну перерозподілити ресурси з інших, активніших ділянок фронту.

Майбутні наступальні операції Росії не обов’язково обмежаться нинішніми лініями фронту на сході та півдні України. Можливо, командування розгорне обмежену кількість сил у якомусь раніше неактивному секторі лінії фронту, щоб змусити Україну передислокувати її сили в цей район, потенційно створюючи вразливі місця, якими могли б скористатися окупанти.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Здатність Росії проводити опортуністичні, але обмежені наступальні дії вздовж українського кордону відкриває їй додаткові можливості для стримування українських військ та матеріальних засобів. Але забезпечення допомогою від Заходу та зусилля України щодо вирішення проблем із живою силою послабили б наслідки таких зусиль ворога.

Президент України Володимир Зеленський повідомив CBS, що Сили оборони держави будують укріплення та оборонні позиції поблизу Сум у відповідь на повідомлення про значне нарощування російських військ у сусідній Брянській області та нещодавні удари по українських населених пунктах у цьому районі.

Голова Сумської ОВА Володимир Артюк нещодавно попередив, що Росія проводить інформаційну операцію з погрозами можливого нападу на Сумську область. Водночас очільник області вказав, що українська влада не помітила жодних російських ударних угруповань біля кордонів із Сумщиною.

“ISW не спостерігав візуальних доказів того, що російські війська зосереджують сили в Брянській області, готуючись до будь-якої значної військової операції. Російські сили, ймовірно, зможуть провести широкомасштабну наступальну операцію лише в одному напрямку в найближчі місяці, і малоймовірно, що російські сили раптово віддадуть пріоритет новому фронту над операційними напрямками, на яких вони зосереджувалися в минулому півтора року в Україні”, – йдеться в аналізі Інституту вивчення війни.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *