26 Квітня, 2024 5:12 am

У Євросоюзі почастішали випадки вилучення дітей в українців – Лубінець

У країнах Євросоюзу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну зросла кількість випадків вилучення українських дітей у їхніх рідних чи опікунів соціальними органами. Про це розповів NV 1 квітня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Зараз офіс омбудсмена України опрацьовує звернення щодо 176 дітей, відібраних у батьків та інших законних представників за кордоном.

За словами Лубінця, поширеною причиною таких ситуацій є відсутність відповідних документів у батьків та інших законних представників, а також неналежне, згідно із законодавством ЄС, виконання батьківських обов’язків. До цього належить підвищення голосу, будь-яка фізична дія щодо дитини, залишення без нагляду дорослих на тривалий час тощо. На рішення соціальних органів може вплинути агресивна поведінка самих дітей або невідвідування ними школи.

Найгірша ситуація, за словами омбудсмена, склалася у Німеччині – там зафіксували 71 такий випадок. Далі йдуть Польща (33), Італія (25), Чехія (24) та Швеція (17).

Таких ситуацій могло б не бути, стверджує Лубінець, якби громадяни України, які перебувають в інших країнах, краще б знали тонкощі місцевого законодавства.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *