26 Квітня, 2024 12:52 pm

Літав на “Азовсталь” й рятував поранених: у бою загинув пілот Мі-8 Віталій Пляка

Віталій Пляка здійснив ризиковані польоти в Маріуполь, щоб врятувати важко поранених бійців Сил оборони. Побратими згадують про його любов до рок-музики та схильність до пригод.

У Києві поховали українського пілота Мі-8 Віталія Пляка. Чоловік з перших днів вторгнення РФ пішов на війну. Під час облоги Маріуполя зумів прорватись до “Азовсталі”, щоб вивезти поранених бійців. Про смерть українського пілота повідомив його побратим з 16-ї окремої бригади армійської авіації “Броди” Василь Мулік на сторінці Facebook.

Мулік написав, що Віталія поховали 6 квітня на Лісовому кладовищі під Києвом. Пілот загинув 18 березня від удару з ПЗРК — на якому відтинку фронту, не вказується. У словах скорботи побратим згадав про його налаштованість на позитив, про любов до музики AC/DC і до татуювань, про схильність до авантюризму.

“Зараз десь там, серед хмаринок — я впевнений — Петрович, хитро посміхаючись, дратує і тролить ангельську братію своїми татуюваннями, а з колонки-ДжиБіЕльки єбошить AC/DC. Вічного польоту!”, — написав Мулік.

Загинув Віталій Пляка — деталі

Віталій Пляка — пілот Мі-8, який з перших днів російського вторгнення долучився до боротьби проти російських загарбників. Він увійшов до складу 16 бригади армійської авіації “Броди”, яка мала неофіційну назву Mad Ducks Cavalry. Саме такі слова витатуював собі Віталій, — розповів Мулік на Facebook.

Загинув Віталій Пляка, пілот Мі-8, Азовсталь, МаріупольFullscreen
Загинув Віталій Пляка – пілот Мі-8 поліг від удару російського ПЗРК

Під час оточення Маріуполя Пляка був одним з пілотів, які наважились прорватись до бійців Сил оборони на заводі “Азовсталь”. Про це він розповів у інтерв’ю порталу “Радіо Свобода”. З його слів, він привозив набої, їжу, воду, медикаменти, “старлінки”. Натомість рятував поранених — по 8-10 людей за раз, усі — у важкому стані.

“Поранених я вже по кількості не пам’ятаю – десь від восьми до десяти хлопців ми забрали. Всі були важкі, всі лежачі”, — розповідав боєць у репортажі. який вийшов у квітні 2023 року.

Також поділився враженнями від польоту. З його слів, особливе напруження відчував до моменту, поки не бачив море. Після цього був впевнений, що зможе успішно повернутись назад.

“Коли ми долетіли до моря і вже “впали”, знизились над морем, коли вдалечині майорів Маріуполь і “Азовсталь”, я якось так вперше з полегшенням зітхнув – фух, ну все. А потім, коли ми вже сіли на “Азовсталь”, там я теж зітхнув, і думаю – раз я сюди дійшов – то назад я прийду”, — сказав Віталій журналістам.

Зазначимо, у березні 2024 року про героїчні місії на “Азовсталь” розповіли журналісти видання The Times. Вони оприлюднили досі невідомі деталі: зокрема, бійцям допомагали 15 вертольотів та 45 членів екіпажу. Всього відбулось 30 місій, з них завершились успішно — лише третина.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *