21 Травня, 2024 2:36 pm

РФ ще жорсткіше вчепилася в Харків: усе про атаки, нову зброю, наслідки та чи буде евакуація з міста

Російська армія зруйнувала практично всю комунальну і приватну енергетичну інфраструктуру Харкова. Місцева влада наголошує на важливості закриття неба, щоб місто могло жити.

Російські війська нещадно та потужно щодня гатять по Харкову ракетами, дронами, новими снарядами й модифікованими бомбами. Таким чином ворог зруйнував практично всю комунальну і приватну енергетичну інфраструктуру міста. І все це на тлі чуток про можливий новий наступ РФ на Харків.

Все, що відомо про атаки по Харкову, яким озброєнням і по чому б’ють окупанти та чи буде евакуація з міста – читайте на ТСН.ua.

Удари по Харкову

Російські окупанти активізували свої й без того часті удари по мирному Харкову. Гатять традиційно по житлових будинках, закладах освіти та енергетичній інфраструктурі. Так, лише за попередню добу, 31 березня, місто двічі перебувало під ворожою атакою. В ньому лунали вибухи, а згодом місцева влада повідомила про здійснений російський обстріл по Шевченківському району.

“Це війна проти мирного, цивільного населення. Сьогодні ворог знову обстріляв наше місто – місто Харків. У результаті було чути вибухи біля житлових будинків, є пошкодження житлового будинку: вибиті вікна, тепер ми обстежуватимемо дах. Окрім того, сталося пошкодження водогону невеликого діаметра”, – прокоментував атаку мер Ігор Терехов.

Як уточнив 1 квітня очільник ОВА Олег Синєгубов, загарбники вдарили по Харкову керованими авіабомбами. Внаслідок атаки горіли два автобуси, вантажівка та легкове авто. Було частково зруйновано будівлю освітньої установи, пошкоджено дах гуртожитку та житловий будинок. На щастя, минулося без постраждалих.

І вже 1 квітня війська РФ знову взялися завдавати ударів по Харкову. Вранці було оголошено тривогу, влада закликала перебувати в укриттях.

У зв’язку з попередніми атаками, які ворог влаштував тижнем раніше по енергооб’єктах, у Харкові досі є проблеми з електроенергією. Тамтешні енергетики змушені повернутися до застосування графіків погодинних відключень світла. Як пояснили в Міненерго, це пов’язано з ненадійністю системи передавання електроенергії після масштабних ударів, недостатністю локальної генерації внаслідок руйнування електростанцій та зростання споживання.

“Графіки діятимуть до повної стабілізації ситуації та залежатимуть також від рівня споживання і наслідків можливих подальших атак”, – зазначили в міністерстві.

Росія знищила практично всю критичну інфраструктуру Харкова

Як повідомив Терехов у свіжому інтерв’ю LIGA.net, за період повномасштабної війни російська армія зруйнувала практично всю комунальну і приватну енергетичну інфраструктуру Харкова. Мер зазначив, що щодня з’являються нові руйнування.

Також ворог нищить житлові будинки. Наприклад, на Північній Салтівці практично немає жодної вцілілої багатоповерхівки.

“Я не знаю, який план у ворога. Вже зруйновано практично всю критичну енергетичну інфраструктуру, приватну також розбито”, – сказав мер.

Він поінформував про дуже важку ситуацію в Харкові для енергетичної галузі. Зокрема, під час ракетної атаки 22 березня було зруйнувано всі трансформаторні підстанції, пошкоджено ТЕЦ. У місті був блекаут.

Однак ніхто не опускає руки, запевнив Терехов. У місті цілодобово працюють “Пункти незламності”, у школах безкоштовно годують людей.

“Ми переживали і складніші часи – переживемо й ці”, – наголосив міський голова.

Ворог атакує Харків новими боєприпасами

Як інформували в ОВА, 27 березня російська армія вперше вдарила по Харкову модифікованою авіабомбою УМПБ Д-30. За словами Синєгубова, “це щось середнє між ракетою і КАБом”. Вони можуть долітати до будь-якого району міста.

“Він може повністю покривати місто Харків, будь-який район. Навіть населені пункти Харківської області, залежно від якої відстані до кордону буде пуск”, – зазначив очільник області.

За його словами, використання такого боєприпаса – новий етап. Цей снаряд менший за керовану авіабомбу та ракету С-300, але має велику руйнівну силу. Під час атаки за допомогою УМПБ Д-30 27 березня з Бєлгородської області від запуску до моменту “прильоту” боєприпаси “пройшли десь 72-74 км”.

“Було два постріли, їх здійснили не одночасно. Був розрив по часу. Вони мали різну траєкторію польоту. Це свідчить, що було, напевно, випробування. Можливо, вони шукали наші засоби ППО, щоб їх виявити. Боєприпаси заходили до Харкова з різних боків: один – з півночі, другий – через Богодухів і далі нижче, з західної частини міста”, – розповів Синєгубов.

За повідомленням Терехова, ввечері 30 березня загарбники завдали удару по Харкову, ймовірно, тим самим новим боєприпасом, що й 27 березня:

“Був один потужний удар біля будівлі, без прямого влучання. Зачепило один будинок, але в ньому 12 під’їздів, 480 квартир. Дуже багато вибитих вікон. На щастя, комунікації не пошкоджені”, – розповів мер Харкова, додавши, що пошкоджень зазнала і школа, яку саме відновлювали після попередніх атак.

В інтерв’ю LIGA.net Терехов заявив, що російська армія використовує нову зброю для ударів по місту – снаряди більшого радіусу дії.

“Росія використовує нову зброю. Таким самим снарядом 28 березня також ударили по передмістю Харкова. Зруйнували будівлі у приватному секторі. Росіяни не підійшли ближче до міста. Але використовують новий снаряд більшого радіусу дії”, – зазначив мер.

Терехов також нагадав, що окупанти переважно обстрілюють Харків з Бєлгорода та області, застосовуючи найчастіше ракети С-300.

“Ці снаряди за 40 секунд долітають до Харкова. Зараз росіяни почали частіше застосовувати “Шахеди”. Раніше такого не було. Є влучання в житлові будинки, нафтобазу. Щось наше ППО може збити. Але, на жаль, безпілотники ще долітають”, – описав ситуацію міський голова.

Він наголосив на важливості закриття неба над Харковом, щоб місто могло жити: “Це і про боротьбу з БпЛА, і про протиракетну оборону”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *