3 Травня, 2024 8:28 am

Мобілізують одразу: юристка пояснила, коли треба йти до ТЦК без повістки

Чоловіків, які вперше самостійно прийшли до ТЦК і СП оновити свої облікові дані або стати на військовий облік, можуть одразу мобілізувати. Якщо довго не проходив ВЛК — одразу видадуть направлення.

Без повістки до Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки потрібно самостійно звертатись щонайменше один раз на п’ять років, щоб звіряти власні персональні дані з обліковими даними військкоматів. Зокрема, військовозобов’язаний повинен в семиденний строк самостійно звернутись до ТЦК і СП, якщо він переїжджає або реєструє інше місце проживання. Про це в коментарі РБК-Україна повідомила молодша юристка юридичної компанії “Приходько та партнери” Діана Скумадчук.

“Людина повинна з’явитись до ТЦК, щоб оновити свої облікові дані. Якщо ви переїжджаєте або реєструєте місце проживання в іншому місці, вам також потрібно прийти особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання з усіма необхідними документами до відповідного ТЦК та СП для того, щоб стати на військовий облік”, — сказала Скумадчук.

Вона уточнила, що навіть офіційно не змінюючи місце реєстрації військовозобов’язані мають якнайшвидше повідомити ТЦК та оновити свої дані про фактичне місце проживання у випадку вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання.

Крім того, за словами юристки, призовники, військовозобов’язані та резервісти мають звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними військкоматів.

Тих, хто вперше самостійно прийшов до ТЦК, можуть мобілізувати

Якщо у призовника якщо немає підстав для оформлення відстрочки від мобілізації, які передбачені ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, то його можуть одразу мобілізувати, коли він прийде ставати на військовий облік або уточнювати дані.

“Якщо людина давно не проходила ВЛК або загубила військово-обліковий документ, то їй одразу дадуть направлення для проходження військово-лікарської комісії, щоб визначити її ступінь придатності для проходження військової служби. Після цього його дійсно можуть мобілізувати, якщо ТЦК та СП вбачає у цьому потребу”, — пояснила Скумадчук.

Вона зазначила, що останнім часом після проходження ВЛК, більшість громадян України отримують мобілізаційне розпорядження.

Нагадаємо, колишній голова Верховної Ради України, народний депутат Дмитро Разумков заявив, що за той час, доки народні депутати вносили правки до законопроєкту №10449 щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, з банківських рахунків українців було виведено 27,4 млрд грн та значно зросла кількість перереєстрації автомобілів. Це пов’язано з нормами, які були, а деякі досі залишаються у самому законопроєкті.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *