3 Травня, 2024 10:37 pm

Хліб двічі на тиждень та боротьба за виживання: що зараз відбувається в окупованій Авдіївці

Зруйнована російськими окупантами Авдіївка сьогодні стала місцем “паломництва” окупантів та їхніх пособників. Спочатку росіяни нищили місто бомбардуваннями, анітрохи не думаючи про людей, які живуть там, а тепер цинічно піаряться на “наданні допомоги” і фіксують на відео кожен привезений пакет. Тим часом люди похилого віку, які стали заручниками, просто намагаються вижити.

Докладніше про ситуацію – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Життя як у пеклі

Основний контингент місцевих жителів, які опинилися сьогодні в окупації, – пенсіонери. Серед них є прикуті до ліжка через хворобу люди похилого віку.

У зруйнованому російськими бомбардуваннями місті не функціонує не те що лікарня, немає навіть хоч маленького, але медпункту, що постійно працює.

Окупаційні ресурси днями опублікували відео про “рейд” жінки-військлікарки окупаційної армії до Авдіївки. Та повідомила, що приїхала з “валізою”, щоб виміряти тиск або зробити перев’язку місцевим жителям. Ось і вся допомога, хоча місто перебуває під контролем російської армії вже понад півтора місяця.

Про евакуацію, переселення не йдеться. Самотні люди похилого віку змушені жити в остиглих квартирах (у декого розбиті вікна затягнуті плівкою), без електрики та водопостачання. Зате окупанти насамперед вирішили відновити місцевий храм, який постраждав від їхнього, російського, обстрілу. І вже найближчим часом обіцяють провести там літургію. Це російські загарбники назвали “символом відродження Авдіївки”.

Хліб двічі на тиждень та боротьба за виживання: що зараз відбувається в окупованій Авдіївці

Голову окупаційної Спартаківської сільської адміністрації Марину Асєєву зробили відповідальною за так зване налагодження мирного життя у звільненому місті. Звільненням російські загарбники називають спочатку масовані бомбардування, а потім окупацію. Так було з Маріуполем, так сталося і з Авдіївкою.

Асєєва раз у раз звітує про “успіхи”. Такими вона вважає те, що в зруйнованому місті “налагоджено виїзну торгівлю” та “доставляється бензин і скраплений газ”. Двічі на тиждень місцевим жителям окупанти дають можливість поїсти свіжого хліба.

За словами співрозмовниці OBOZ.UA в окупованому Донецьку, з нього до Авдіївки все-таки возять “гуманітарку”.

“Померти з голоду місцевим жителям, звичайно, не дадуть – потрібна картинка, як “Росія своїх не кидає”. Тому відправляють в Авдіївку якусь їжу, предмети першої необхідності та елементарні ліки. Щодо продуктів знаю, що туди везуть курятину, молоко, яйця. Але з огляду на те, що температура на вулиці піднімається з кожним днем – цього тижня обіцяють і зовсім літню, до 27°C – усе псуватиметься дуже швидко. Немає води, не працює каналізація – буде спалах інфекцій”, – розповіла донеччанка.

Хліб двічі на тиждень та боротьба за виживання: що зараз відбувається в окупованій Авдіївці

За її словами, донецькі медики вже забили на сполох: через антисанітарію та інші жахливі умови життя до лікарні ім. Калініна в Донецьку вже доправили двох дуже тяжких пацієнтів з Авдіївки.

“У них серйозне отруєння, зневоднення. Літній парі пощастило, що їх забрали з цього пекла, але там залишається ще чимало самотніх і хворих людей похилого віку. А що буде з пацієнтами, коли їх підлікують? Найімовірніше, знову відвезуть у їхню напівзруйновану п’ятиповерхівку”, – поділилася жінка.

Що стоїть за “відновленням”

Ватажок “ДНР” Денис Пушилін стверджує, що “в Авдіївці буде розроблено програму відновлення житла, зараз складаються списки мешканців”. Нібито вже визначено 19 багатоквартирних будинків, які будуть відремонтовані.

За його словами, вже сформовано первинну заявку на будматеріали та бригади фахівців. Але “повноцінні відновлювальні роботи розпочнуться, як тільки дозволить оперативна ситуація”. Коли це станеться – невідомо. Та й взагалі у відновленні є великі сумніви. Сумніваються, до речі, й у Донецьку.

“З Авдіївки вже після окупації виїхали працездатні місцеві жителі, які залишалися там. Це ті, хто таки чекав на “звільнення”. Зараз вони в пунктах тимчасового розміщення, деякі вже влаштувалися на роботу в Донецьку, тому надалі орендуватимуть житло – у місті пропозицій хоч відбавляй”. Так навіть вони не вірять, що Авдіївку буде відновлено. Маштаб руйнувань такий, що в цьому немає ніякого сенсу. Так, відремонтувати якісь будинки можна – закласти дірки, але що з комунікаціями, що з електрикою, водопостачанням? Схоже, що “нова влада” просто влаштує розпил, бо хоче заробити на цьому самому “відновленні”, – вважає співрозмовник OBOZ.UA в окупованому Донецьку.

Хліб двічі на тиждень та боротьба за виживання: що зараз відбувається в окупованій Авдіївці

Сьогоднішня Авдіївка – ще один показовий приклад того, що відбувається з містами, до яких приходить “русскій мір”. Вони стають безмовними свідками злочинів путінського режиму, який безжально кидає в топку війни мільйони людей.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *