17 Травня, 2024 2:16 am

Штрафи до 204 тис. грн: Рада підтримала законопроєкт про посилення покарання за ухилення від мобілізації

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за урядовий законопроєкт №10379 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення по мобілізації.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк, інформує Цензор.НЕТ.

“Парламент проголосував за основу (перше читання) №10379 законопроект про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації”, – йдеться у повідомленні.

Железняк зазначив, що за законопроєкт проголосували 254 депутатів.

“Увага, так як питання пройшло тільки в першому (а не в цілому), то по факту схвалена зараз Урядова версія з усіма нормами. Вона має багато проблем. І жорстких норм. Тому всі обіцяні зміни мають тоді зайти правками до другого читання на Комітеті”, – пояснив нардеп.

Штрафи за ухилення від мобілізації

Нагадаємо, у початковій версії законопроєкту за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі відмову від проходження медичного огляду, передбачалася кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Також планувалося встановити значно вищі штрафи.

Зокрема, порушення законодавства про оборону і мобілізацію в мирний час передбачало накладення штрафу на громадян та посадових осіб у розмірі 34 000 – 85 000 гривень, а в умовах особливого періоду – 153 000 – 204 000 гривень. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *