2 Травня, 2024 5:26 am

Мобілізація в Україні: повістки в будь-який момент можуть вручати не тільки співробітники ТЦК, деталі

Закарпатський ОТЦК розвіяв міф про те, що повістка, яку виписали на вулиці, нібито вважається недійсною. Законом не передбачено, де військовозобов’язаним можуть вручити повідомлення.

В Україні триває загальна мобілізація і військовозобов’язаним чоловікам від 18 до 60 років можуть вручити повістку для подальшого відправлення на службу. У Закарпатському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ОТЦК і СП) розвінчали кілька міфів про цей процес.

Зазначається, що навколо роботи військкоматів в Україні існує чимало вигадок, які походять із вкидів, а також ІПСО ворожих спецслужб. Зокрема йшлося про фальшивих адвокатів, які знімають ролики в соціальній мережі TikTok.

Один із найпоширеніших міфів сьогодні — повістка, яку виписали на місці, нібито не є дійсною.

“Зразок повістки регламентовано Постановою Кабміну №1487, проте там не вказано конкретних місць її виписки чи вручення. Тож вручити повістку можна як за адресою проживання громадянина, так і на блокпосту чи за місцем роботи. При цьому повістки можуть виписувати не тільки центри комплектування, а й виконавчі органи сільських, селищних і міських рад за розпорядженням відповідного ТЦК і СП”, — ідеться в повідомленні.

Також у Закарпатському ОТЦК і СП додали, що фактично оповіщення за місцем проживання — одне із завдань органів місцевої влади. А от щодо безпосередньо самої повістки, то вона має бути повністю заповнена, щоб бути законною. Йдеться про: прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного; час, дату та адресу прибуття до військкомату; підпис начальника ТЦК або голови органу місцевого самоврядування, який скріплено печаткою.

“При цьому частина даних може бути внесена до повістки заздалегідь для прискорення процедури. Адже якщо громадянина зупиняють на блокпосту, начальник ТЦК не може терміново приїхати туди, щоб скріпити повістку своєю печаткою. Якщо всі перелічені атрибути в повістці наявні, вона є дійсною”, — йдеться в повідомленні.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *