1 Травня, 2024 6:29 pm

Мобілізують за борги: право на відстрочку може втратити ще одна категорія громадян

Рішення про втрату права на відстрочку такими особами ухвалюватиме ТЦК.

Право на відстрочку від мобілізації в Україні можуть втратити військовозобов’язані батьки трьох чи більше дітей віком до 18 років, які не сплачували аліменти понад три місяці.

Про це народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз розповіла виданню LB.ua.

Зауважимо, що стаття 23 нового закону про мобілізацію передбачає відстрочку для військовозобов’язаних жінок і чоловіків, у яких “… на утриманні перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, за умови, що немає заборгованості зі сплати аліментів”.

Фріз повідомила, що в уряді запропонували нардепам позбавити права на відстрочку деяких осіб, а саме – боржників “зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці”. Таку пропозицію підтримали в оборонному комітеті парламенту.

Тож тепер втратити право на відстрочку від мобілізації можуть батьки трьох чи більше дітей, які понад три місяці не сплачували аліменти хоча б за одну дитину. Працівники ТЦК та СП отримають доступ до бази даних про заборгованість за несплату аліментів.

Фріз зауважила, що уряд ініціював цю норму з технічною помилкою в тексті, “тому комітет ухвалив її з урахуванням технічної правки (зі згадкою саме про аліменти). Щодо розрахунків, то ні Генеральний штаб, ні Міністерство оборони такої статистики не надавали. Проте ми всебічно довіряємо цій пропозиції”.

Скільки в Україні боржників за несплату аліментів

В LB.ua також повідомили з посиланням на відповідь на запит від Міністерства юстиції, що станом на 1 березня на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебувають 520,2 тис. документів про стягнення аліментів.

Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко вказав, що наразі немає точної статистики батьків-боржників, які не сплатили аліменти за понад три місяці, і які мають трьох чи більше дітей. Проте, на думку посадовця, кількість людей, які можуть втратити відстрочку, може сягати не менш ніж 20 тис.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *