1 Травня, 2024 11:49 pm

Має хвороби та бабусю: суд покарав чоловіка, який не з’явився у військову частину

Чоловік у березні 2023 року не з’явився у військову частину через хворобу і думку, що він має право на відстрочку. Через рік, у квітні 2024 року, він отримав судовий вирок за статтею про ухилення.

Командири військових частин двічі повертали мобілізованого чоловіка, оскільки він хворів і не міг служити у лавах ЗСУ. Після отримання третьої повістки він не прибув у військову частину, втік від військкомів і пояснив, що доглядає бабусю. Суд оголосив вирок, за яким фігурант засуджений на три роки умовно. Про деталі справи ідеться у тексті вироку, опублікованому на порталі Єдиного державного реєстру судових рішень.

Справа №126/1864/23 розглядалась у Бершадському районному суді, вирок озвучено 2 квітня 2024 року. Фігурант звинувачувався у злочині за ст. 366 Кримінального кодексу — ухилення від мобілізації з можливим покаранням у вигляді ув’язнення на 3-5 років. Суддя вислухав фігуранта, двох працівників Територіального центру комплектування (ТЦК та СП), ознайомився з висновками військово-лікарської комісії (ВЛК), з іншими документами — наприклад, з характеристикою з місця проживання, де ішлося про “посередню поведінку”. В підсумку чоловіка визнали винним у вчиненні злочину.

У тексті вироку описуються обставини справи. Як з’ясувалось, житель Бершадського району тричі отримував повістки про мобілізацію. Він з’являвся у ТЦК, проходив ВЛК, отримував висновок про придатність. Двічі він побував у військових частинах, але обидва рази його завертали через хвороби. Врешті, на початку березня 2023 року отримав ще одну повістку, але вже не прийшов у ТЦК, бо, з його слів, захворів. Крім того, має бабусю, за якою повинен доглядати, — пояснив фігурант. Тому, на думку чоловіка, він має право на відстрочку і вирішив не йти у військкомат.

Мобілізація в Україні, вирок суду, суд ухилення, суд мобілізація, суд ТЦК, суд повісткаFullscreen
Мобілізація в Україні – пояснення обставин справи з тчоки зору обвинуваченого в ухиленні
Фото: Скриншот

Військкоми своєю чергою пояснили, що чоловік визнаний придатним і їм невідомо про наявність офіційних підстав для відстрочки. Наприкінці березня вони прийшли до фігуранта додому після неявки у частину. Однак він утік “господарством”, тому поспілкуватись не вдалось і довелось звертатись до суду.

Мобілізація в Україні, вирок суду, суд ухилення, суд мобілізація, суд ТЦК, суд повісткаFullscreen
Мобілізація в Україні – пояснення військкома у справі про ухилення
Фото: Скриншот

Суддя покарав чоловіка, який отримав три повістки, якого двічі завертали командири, який хворів і має бабусю, — присудив три роки. Однак врахували наявність родички поважного віку і тому він має іспитовий термін і не перебуватиме в колонії.

Мобілізація в Україні, вирок суду, суд ухилення, суд мобілізація, суд ТЦК, суд повісткаFullscreen
Мобілізація в Україні – вирок суду для жителя Бершадського району
Фото: Скриншот

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *