9 Травня, 2024 1:54 am

Військові повинні платити 19,5% податку за допомогу від волонтерів, – керівник ГО “Нескорені” Олександр Лабецький

Йдеться про 165 статтю податкового кодексу Україну. Згідно з документом, якщо військовому без УБД волонтер надає допомогу, військовий має сплатити податок. Народні депутати України намагалися змінити норму, але Міністерство фінансів вважає, що такі поправки не потрібні.

Про це Олександр Лабецький розповів у програмі “Війна і волонтери” журналістки “Еспресо.Захід”.

“Військові платять 19,5% податку від доходів. Тому що передбачено 18% ПДФО плюс 1,5 % військового збору, – пояснює Олександр Лабецький. – Ми говоримо про “славнозвісну” 165-ту статтю податкового кодексу України. Цій ситуації вже кілька років. Чому саме зараз порушили це питання? Причиною нашого занепокоєння стало те, що народні депутати України, зокрема Інна Совсун та інші, на початку лютого зареєстрували законопроєкт, який мав би врегулювати цю ситуацію. Але, згідно з експертним висновком Міністерства фінансів України, ці поправки, які могли б врегулювати ситуацію, не потрібно приймати”.

Він пояснює, що вся благодійна та гуманітарна допомога, яка надається військовослужбовцям, котрі мають статус УБД, не оподатковується. Натомість уся благодійна та гуманітарна допомога, яка надається військовим без статусу УБД, – оподатковується.

Волонтер також висловив своє бачення того, як можна було б врегулювати цю ситуацію.

“Як це мало б виглядати? Якщо громадська організація чи благодійний фонд передають допомогу за актом на військовослужбовця, то ми фіксуємо копію паспорта, ідентифікаційний код та обов’язково мали б вимагати ще й посвідчення УБД. Але зараз статус УБД мають 40% військових і отримати його дуже складно. Ми видали такий акт і того самого дня ГО чи БФ починає виступати податковим агентом, тобто має сплатити ці податки державі. Якщо фізичні особи – волонтери, які внесені в реєстр, надають допомогу військовим, то в цьому випадку мають платити військові. Поки що ми не володіємо інформацією, що хтось сплачує податки, але вже були історії. До прикладу, кілька років тому сім’ї онкохворого хлопчика, якому збирали гроші на лікування за кордоном, довелося сплатити ці податки. Тож коли кажуть, що до військових і волонтерів ніхто ніколи не прийде з цим питанням, то можу зауважити, що такий кейс в Україні вже був”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *