11 Травня, 2024 7:48 am

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних: роз’яснення юриста

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на облік щонайменше 93 чоловіків на годину, і зрозуміло, що Центри не будуть встигати.

Таким чином, можна припустити, що українці, дані яких у ТЦК не встигають обробити, автоматично становляться ухилянтами. Так це чи ні, OBOZ.UA розповів адвокат, член Національної асоціації адвокатів Олег Горбачов.

За даними Міністерства оборони, в Україні нині працює 178 ТЦК. Не враховуючи “втікачів від війни”, ув’язнених, людей на тимчасгово окупованих теріторіях та тих, хто вже в армії, ТЦК мають обробити дані як мінімум 7,9 мільонів українців – за 60 днів.

“Потрібно дивитися, як воно буде на практиці. Безперечно, якісь санкції будуть вживатися, але на це теж потрібна юридична процедура. Наприклад, обмежування у правах можливо лише на підставі рішення суду”, – сказав Горбачов і додав, що “і в Києві, і в інших містах дуже завантажені суди”.

Але якщо людина впродовж цих 60 днів не оновила свої дані у ТЦК – через перезавантаженість Центрів чи із особистих міркувань – мови про кримінальну відповідальність немає.

“Спочатку є виключно адміністративні санкції – штрафні. Але якщо після оновлення люди не сплачують відповідні штрафи і знову повторно не з’являються на військовий облік, то там вже можуть бути підстави для відкриття кримінального провадження за ухилення від мобілізації”, – пояснив Горбачов.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *