21 Травня, 2024 3:40 am

Військового покарали за те, що він сам поїхав лікуватися в Одесу після поранення: що вирішив суд

За словами військового, він самовільно залишив місце служби, бо отримав травму під час евакуації пораненого бійця, але командування відмовило йому в лікуванні.

У корабельному районному суді Миколаєва розглядали справу про військовослужбовця одного зі стрілецьких батальйонів, якого звинувачували у самовільному відході з військової частини після поранення в умовах воєнного стану. Про це пише “Судово-юридична газета” з посиланням на вирок суду.

Так, у 2022 році Андрій Р. з Одеси був мобілізований до Збройних сил України (ЗСУ) і став командиром відділення у стрілецькому взводі. Його підрозділ діяв на Херсонському напрямку і тимчасово розміщувався в Миколаєві.

За даними слідства, 13 вересня 2022 року Андрій Р. самовільно залишив місце служби в Миколаєві. На судовому засіданні він розповів, що отримав травми під час допомоги пораненому бійцю, після чого командир відмовив йому в лікуванні. У результаті він самовільно залишив місце служби й звернувся до лікаря в Одесі, де зробив магнітно-резонансну томографію (МРТ) колінних суглобів. МРТ показало розрив зв’язок у колінних суглобах Андрія Р. Військовослужбовець надіслав фотокопію результатів МРТ командуванню своєї військової частини, але відповіді від командування не отримав.

На суді Андрій Р. визнав свою провину і розкаявся. Водночас він висловив бажання продовжити військову службу. На додачу, військовий зазначив, що йому протипоказані значні фізичні навантаження, і в майбутньому йому може знадобитися медичне втручання.

Після вивчення матеріалів справи суд взяв до уваги каяття та зізнання у вчиненні злочину з боку Андрія Р. У результаті суд застосував положення частини 1 статті 69 Кримінального кодексу, яка передбачає можливість призначення більш м’якого покарання. Також суд врахував факт документально підтвердженої травми в Андрія Р. та його відповідальність за неповнолітню дитину. У результаті суд вирішив призначити Андрію Р. покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні строком на два роки, замість позбавлення волі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *