18 Травня, 2024 5:53 am

115 бригаду звинуватили у краху оборони в Очеретиному: що кажуть у самій бригаді

У бригаді запевнили, що всі їхні бійці не тікали, а вели бої з окупантами, які перевищували українські сили в 10-15 разів.

У 115-й окремій механізованій бригаді відповіли на звинувачення з боку засновника проєкту DeepState Романа Погорілого щодо провалу оборони в Очеретиному на Авдіївському напрямку. Саме там росіяни просунулися вперед і намагаються закріпити плацдарм.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби бригади.

У бригаді запевнили, що звинувачення з боку Романа Погорілого є неправдивими.

“Звинувачення, хто винен або не винен, встановлює винятково комісія за результатами розслідування. Весь цей вкид підхопили декілька українських масмедіа, але переважно понад 50 російських ворожих ЗМІ, і написали, що прорив росіян став можливим після того, як 115-та окрема механізована бригада ЗСУ несподівано самовільно залишила свої позиції та втекла”, – йдеться в повідомленні.

Позиція бригади

У пресслужбі розповіли, що 115-та бригада зайняла смугу оборони перед населеними пунктами від Очеретиного до Кераміка.

Росіяни щоденно здійснювали по позиціях “115-ки” від 20-30 ударів КАБами, від 60-90 артилерійських обстрілів, завдавали ударів “Градами”, мінометами та великою кількістю FPV-дронів, скидали з дронів, зокрема, хімічні речовини.

“Внаслідок цього кількість позицій відділень разом з особовим складом були знищені ворогом”, – визнали у 115-й.

Водночас у бригаді запевнили, що всі їхні бійці, які були на позиціях, не тікали, вели бої з силою противника, який перевищував українські сили в 10-15 разів.

“Тим самим вони надали можливість, утримуючи ворога, закріпитися бригаді на вигідніших позиціях, на підступах до околиць населеного пункту Очеретине, захистити населений пункт і дати змогу вступити в бій іншій свіжій бригаді, яка замінила 115-ту ОМБр для подальшого захисту населеного пункту Очеретине.

Бійці щоденно знищували величезну кількість живої сили противника, але не дивлячись на свої втрати, ворог кидав усе нові й нові сили на штурм наших позицій, змінивши тактику штурмових дій: якщо раніше він застосовував штурмові групи до 5 військовослужбовців, то на нашому напрямку в одній штурмовій групі використовував до 15 військовослужбовців, а такі групи йшли по двох або трьох напрямках”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією “115-ки”, під час наступу на Очеретинському напрямку противник провів ротацію трьох бригад, що вказує на кількість кинутого на прорив особового складу та який був знищений під час оборонних боїв.

Також у пресслужбі звернули увагу на те, що 115-та бригада передала смугу відповідальності в районі околиць населених пунктів Очеретине та Керамік іншій бригаді. Тоді ці населені пункти були під контролем ЗСУ.

“Стверджуємо, що жоден штатний підрозділ 115-ї бригади ЗСУ позицій не залишав і не тікав, як це подають російські ЗМІ, а героїчно тримав оборону. Станом на зараз за цими подіями працює комісія і ведеться службове розслідування. Після завершення розслідування буде наданий детальний коментар щодо подій під Очеретиним”, – підсумували у бригаді.

Що повідомив Роман Погорілий

24 квітня засновник проєкту DeepState Роман Погорілий написав, що ситуація довкола прориву біля Очеретиного оголила низку проблем.

“Починаючи з некомпетентності деяких речників, які підривають довіру до військово-політичного керівництва заявами, які на тлі візуальної присутності ворога в центрі селища видаються вкрай неправдивими. І це в часи, коли можна зателефонувати до бригади чи перевірити систему ситуаційної обізнаності, закінчуючи ігноруванням низки хронічних проблем у певних лінійних з’єднаннях Сил оборони, які ставлять на відповідальні ділянки фронту”, – зазначив Погорілий.

На думку аналітика, керівництво 115-ї ОМБр відповідальне за крах оборони на цілій ділянці, допустивши значні втрати загиблими, пораненими та зниклими безвісти.

“Це не секрет, у соцмережах достатньо свіжих публікацій з пошуком рідних. Рядові бійці не повинні нести покарання за відсутність організації та взаємодії у бригаді – вони й так платять життям і здоров’ям”, – зазначив він.

Чому Очеретине є таким важливим

В інтерв’ю Radio NV Погорілий пояснив, що Очеретине є надважливим населеним пунктом, бо там надважлива висота, яка дає можливість тримати навколишні населені пункти під зоровим і вогневим контролем. Тому його втрата ставить під загрозу перебування там наших бійців, зокрема наражає на небезпеку флангових ударів на позиції наших військових.

“Дуже важлива ситуація, на яку треба звертати увагу. З нашого боку, з нашої команди ми наголошували на тому, що необхідно все ж розібратися, знайти відповіді на ті запитання, які виникли під час перебування бригади на тих позиціях. Адже вже не приховаєш – є коментарі, зокрема бійців інших підрозділів, суміжних бригад, які тримали позиції поряд з цією бригадою. Вони зазначають, що ці випадки були систематичними: залишення позицій, якісь дивні дії. І дивні дії відбулися в районі Очеретиного”, – сказав Погорілий.

Також експерт уточнив, що питання не до звичайних бійців, командирів взводів, рот 115-ї бригади, які просто отримують завдання. Адже відповідальність і контроль за цими всіма процесами несе безпосередньо командування бригад.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *