18 Травня, 2024 1:11 pm

Британія та Франція переходять “червоні лінії” Росії: що стоїть за останніми жорсткими заявами Макрона та Кемерона

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю The Economist заявив, що не відмовляється від своїх слів про можливе відправлення військ в Україну. Однак такий крок відбудеться за певних умов. Також він стверджує, що багато європейських країн тепер поділяють його позицію щодо цього питання.

На думку Макрона, країни Заходу дуже довго вагалися, визначаючи власні межі дозволеного у цій війні. За його словами, на кону стоять як питання європейської безпеки, так і авторитет Заходу. Європа послаблює себе, виключаючи пряму військову участь.

Не менш запальною була і заява міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона, який дав зрозуміти, що його країна не проти використання Україною британської зброї для ударів по Росії. До останнього часу західні політики виключали таку можливість, побоюючись, за їхніми словами, ще більшої ескалації та неадекватної реакції РФ. Так, західні країни нарешті готові реально піднімати планку в протистоянні з РФ.

Про те, що означають останні заяви Макрона та Кемерона, – у матеріалі OBOZ.UA

Якщо потрібно – війська будуть

Еммануель Макрон упевнено заявляє, що принаймні французькі війська чи певна коаліція на чолі з Францією більш аніж реально надішле свої збройні сили на порятунок України. Умовою для введення французьких військ може стати прорив російською армією оборони ЗСУ і офіційне звернення Києва про відповідну допомогу. Глава французької держави заявив, що не збирається повністю озвучувати свої плани, щоб зберігати безпеку Франції в недоторканності. Але зазначив, що його головна мета – не допустити перемоги РФ у війні з Україною.

Франція вже виконувала подібні військові операції. Макрон нагадав, що не так давно Париж відправляв свої війська на допомогу африканським країнам у Сахелі, коли їхні лідери про це попросили для боротьби з тероризмом.

Нові висловлювання Макрона прозвучали навіть жорсткіше за попередні. Коли французький лідер вперше допустив відправку західних військ в Україну, у Парижі пояснювали, що не йдеться про їхню участь у наземних операціях, а їхня діяльність зводилася б до інструктажу, роботи протиповітряної оборони та охорони кордонів. Цього разу політик запевнив, що залучення французьких військових саме до наземних операцій в Україні відбудеться, звісно, за потреби. Про те, що її поки немає і Україна зараз не запрошує ввести війська НАТО на свою територію, говорить і президент України Володимир Зеленський.

В інтерв’ю Макрон зазначив, що інші країни Заходу дуже довго сумнівалися і визначали кордони того, що можна, а що ні, стосовно агресора. На другий рік війни таких кордонів уже не повинно бути.

Він зазначив, що ще на саміті НАТО влітку 2022 року усі виключили постачання танків, далекобійних ракет та літаків. Нині Захід передає їх Україні. Макрон також заявив, що вже багато країн зрозуміли підхід Франції, “погодилися з нашою позицією і що ця позиція була гарною”.

На думку французького президента, його слова про можливу військову участь вже мали ефект.

“Агресивність російської реакції на мої слова показала, що вони мали бажаний ефект, а саме: не думайте, що ми на цьому зупинимося, якщо ви не зупинитесь”, – сказав Макрон.

Європа може втратити набагато більше

Зміна риторики французького президента зрозуміла. У Європі дедалі більше розуміють, яку загрозу становитиме РФ за умови падіння України. Звісно, не тільки Макрон це розуміє, але він перший, хто готовий протистояти такому розвитку подій більш агресивними методами, ніж Захід використовував до цього часу.

“Якщо Росія переможе в Україні, у Європі не буде безпеки”, – пояснив свої мотиви Макрон. Чому? Все очевидно. Якщо Росія покаже свою можливість протистояти Заходу в Україні, це викличе шокуючий ефект та вплив на сусідні з Україною країни, де промосковські настрої і так досить вагомі. Після стимулу у вигляді перемоги РФ в Україні можна тільки представити собі парад успіху проросійських політичних сил, який і зараз вже є в багатьох країнах ЄС.

Серед тих, хто неодноразово заявляв, що Україна повинна завершити цю війну на умовах Путіна і перетворитися на таку собі буферну зону між РФ і ЄС, – прем’єр-міністр Угорщини Орбан і прем’єр Словаччини Фіцо.

До речі, після чергової макронівської заяви Фіцо доволі агресивно відкинув можливість відправлення словацьких військових в Україну.

“Словаччина не має нічого спільного із війною в Україні. Цілком ясно запевняю всю Словаччину, що, хай нас проситиме будь-хто і про що завгодно, нога словацького солдата не переступить словацько-український кордон”,– запевнив словацький прем’єр.

Британія дає дозвіл

Сили оборони України можуть завдавати ударів по території Росії британською зброєю в межах самооборони та у відповідь на російські атаки на українські об’єкти, заявив Девід Кемерон.

“Україна має на це право. На тлі того, як Росія завдає ударів по Україні, цілком зрозуміло, чому вона відчуває необхідність бути впевненою, що може захистити себе”, – заявив агентству Reuters глава британського МЗС під час візиту до Києва.

Рік тому уряд Великої Британії наполягав на запевненнях від України, що ракети будуть використовуватися лише для атак на об’єкти на тимчасово окупованих територіях країни.

Він також пообіцяв щорічну підтримку України з боку Великої Британії. За його словами, Лондон спрямовуватиме Києву 3 млрд фунтів на рік “стільки, скільки необхідно”. При цьому постачання зброї поки не буде, оскільки, за словами Кемерона, Велика Британія відправила Києву зі складів усе, що могла.

Лондон першим у травні 2023 року передав Києву далекобійні ракети Storm Shadow, які мають дальність польоту 250-500 км. Згода британців уже викликала паніку в російських військових, адже дальність такого типу ракет потенційно дає змогу завдавати ударів не тільки по ТОТ, включно з Кримом, але й по багатьох містах Росії. У зоні впливу атак – Брянськ, Орел, Курськ, Воронеж та Бєлгород.

На Заході дедалі більше розуміють, що погрози Путіна нічого не варті

“Стосовно заяви Кемерона, він досвідчений політик і розуміє, що закінчити цю війну так просто не вдасться. Треба завдавати значних втрат Росії там, де це можливо. І саме застосування британських ракет на російській території завдаватиме великої шкоди, яку росіяни відчують. Можливо, Путін зрозуміє, що війна прийшла і до нього. А ці його погрози, що він із кожним розправиться, хто даватиме зброю, яка буде використовуватися проти РФ, нічого не варті. Британія цього не боїться, тому що Путін – головний порушник міжнародного права та злочинець” – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив дипломат, посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

“Чому такий різнобій у думках наших західних партнерів стосовно використання їхньої зброї? США та Німеччина все ще вважають, що це призведе до серйозної ескалації. При цьому саме ці країни надають найбільші пакети військово-фінансової допомоги. Тому кожен сам вирішує, як може додатково допомогти Україні. Німці вважають, що найкраще надати фінанси. Американці переконані, що найкраща допомога – фінанси і зброя, але з певним обмеженням стосовно далекобійних ракет.

Стосовно переходу якихось “червоних ліній”, росіяни нічого не можуть зробити у відповідь на такі дії Заходу. Західні політики майже два роки бояться якоїсь страшної помсти, а її все немає. Тому рішучість наших партнерів повинна ставати більшою, інакше агресора не перемогти”, – зазначив Олександр Левченко.

Макрон розуміє наслідки української поразки

“Зі свого боку заявою про можливість введення французьких військ на українську територію Макрон ще раз вказує: це не якась імпровізація, а чітке розуміння небезпечності перемоги РФ у війні з Україною” – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив політичний аналітик, публіцист Віталій Портников.

“Лідери західних країн і дипломати вже достатньо чітко бачать справжні цілі, які Путін переслідує в Україні. Вже не згадують про інтереси Росії до Криму або про прагнення зберігати контроль над південними та східними регіонами України. Є чітке розуміння, і його висловив нещодавно державний секретар США Ентоні Блінкен, що Путін хотів би ліквідувати державність України з подальшим приєднанням її території до Російської Федерації. Тож і на Заході, здається, починають бачити, що головним політичним планом Путіна, який підтримує більшість населення РФ, є повернення російської держави на кордони 1991 року”, – зазначає Віталій Портников.

На його думку, повалення України – лише частина цього амбіційного кремлівського плану. Віталій Портников вважає, що в Москві впевнені, що зникнення з політичної карти світу української держави буде чітким сигналом для керівників і населення інших колишніх республік Союзу. А у випадку спротиву російським “інтеграційним планам” на них чекає доля України.

“Саме таким і є план російського диктатора, де практично всі пункти ще на момент 24 лютого 2022 року були прописані аж до 2030 року, коли Путін хотів би провести вибори глави держави вже на території всього колишнього Союзу під його владою. Країни, які отримали свій суверенітет 1991 року, повинні будуть стати або частинами РФ, як, наприклад, Україна і Білорусь, або частинами нової конфедеративної держави, контролювати яку буде Кремль. Саме тому Макрон абсолютно правий, коли каже, що такого розвитку подій не можна допустити, тому що реалізація такого плану буде загрожувати національній безпеці Франції і всій Європі”, – зазначає Віталій Портников.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *