20 Травня, 2024 1:45 am

Крим у пріоритеті. Що буде, якщо Україна втратить Донбас і чому про це говорять відкрито

Швидке просування військ РФ загрожує втратою Донецької області. У публічному інформпросторі кажуть, що такий сценарій — не програш у повномасштабній війні з Росією і що зараз краще звернути увагу на Крим. Фокус поговорив з військовими і політологами, щоб з’ясувати, до чого готують суспільство.

Після втрати низки територій на Донбасі через зволікання з поставками американської допомоги та відсутність нормальних оборонних споруд за Авдіївкою, влада змушена шукати варіанти пояснень, чому це сталося і що очікувати в найближчому майбутньому. У ЗМІ вже почали публічно озвучувати тези про втрату всієї Донецької області.

Директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут в ефірі телеканалу ТСН заявив, що Україна може втратити Донецьку область, але це не означатиме програш у повномасштабній війні з Росією.

“Це не є точкою, де ми маємо здатися, де все пропало, це не є точкою неповернення. Очевидно, це неприємно, боляче відступати, втрачати. Але якщо ми хочемо виграти війну, ми повинні керуватися розумом, а не емоціями”, — зазначив він.

Обнулення великих військових частин або цілих взводів, як каже Чмут, не варте того, щоб принципово тримати частину територій. У поточному моменті протистояння для України головною точкою є Крим, туди потрібно докласти максимум військових зусиль.

“По-перше, він український і ми не маємо жодних обмежень щодо реалізації військового потенціалу на окупованій території. По-друге, Крим — це ідеологічно символічне місце для РФ, для її режиму і пропаганди”, — вважає він.

Варто зазначити, що висловлювання відомого волонтера стало першим за час повномасштабної війни публічним допущенням втрати такої великої території. Раніше подібні тези просували російські ЗМІ з посиланням на британських військових аналітиків. Зокрема, Олександр Меркуріс 3 травня говорив, що ключовим завданням для командування ЗСУ є збереження армії, а не утримання Донбасу.

“Навіть українські офіційні особи в приватних бесідах кажуть, що Донбас уже втрачено”, — стверджував британський експерт.

Сигнал тривоги. Як українці сприймуть втрату Донбасу?

Становище української армії погіршується на багатьох ділянках фронту, важка ситуація під населеними пунктами Очеретине і Часів Яр. Уранці 8 травня стало відомо про просування ворога біля Старомайорського і в Красногорівці.

Опитані Фокусом експерти пояснюють успіхи окупантів їхньою величезною чисельною перевагою на лінії фронту в Донецькій області. Український політолог Володимир Фесенко говорить про якісну перевагу в особовому складі на користь загарбників. Не вирішені проблеми нестачі боєприпасів і переваги ЗС РФ у повітрі.

“Американська допомога, на яку ми чекаємо вже два тижні, не прийшла. У нас проблема чим і кому воювати. Виходячи з цих даних і звучать прогнози втрат територій Донецької області та оцінюються всі ризики”, — пояснює він Фокусу.

Фесенко вважає, що Донецьку область здавати не збираються й українців до цього сценарію спеціально не готують. Скоріше, йдеться про сигнал тривоги, зокрема через небажання великої кількості українців воювати.

Суспільство, на думку політолога, відреагує на втрату Донецької області, як і на ситуацію з Бахмутом, Авдіївкою та іншими населеними пунктами, захопленими армією Росії під час повномасштабного вторгнення.

“Якщо у нас не вистачає ресурсів захистити конкретну територію, що поробиш? Оптимізму мало, але розуміння є. Люди бачать, що воїнів, боєприпасів, озброєнь і технологій небагато. Немає літаків у достатній кількості, щоб протистояти РФ”, — каже Фесенко.

“Де прорвали оборону, туди кинуть людей”: тактика Росії на Донбасі

Щоб прямо говорити про можливість втрати Донецької області та інших територій, необхідно мати у своєму розпорядженні низку секретних відомостей: дані від української та західних розвідок, а також всебічний аналіз воєнної ситуації, каже Фокусу офіцер ЗСУ і нардеп 8-го скликання Ігор Лапін.

“Можна риторику взагалі перевести і в мирову з Росією: втратимо Донбас і, як говорив президент РФ Володимир Путін, мета так званої спецоперації досягнута”, — зауважує військовий.

Що стосується аналізу бойової ситуації, варто відштовхуватися від того, що Росія на третій рік війни в Україні втратила до півмільйона живої сили. Чи вартувало це територіальних надбань — питання риторичне.

“Війська РФ завжди діють за однією тактикою: де прорвали оборону, туди кидають максимум зусиль. Зверху над Часовим Яром Куп’янський напрямок. Завдання — перебити другу лінії логістики на Слов’янськ і Краматорськ із Харківської області”, — прокоментував Лапін.

Говорячи про перспективи розвитку воєнної ситуації на Донеччині, військовий відзначає наявність різних точок зору. Хтось каже, що після успіху в Очеретиному загарбники підуть на Покровськ, інші — на Слов’янськ.

“Далі що, Дніпропетровська область? Покровськ замикає практично всю логістику на Донецькому напрямку”, — підсумував він.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *