28 Квітня, 2024 10:25 am

За крок до захоплення Києва: Буданов розкрив унікальні деталі, хто та як зупинив окупантів

Викрити плани російського Генштабу ГУРівцям допоміг надійний інформатор.

Стало відомо, хто та як зупинив окупантів за крок до захоплення Києва 2022-го року. Якби ЗСУ не прийняли бій, то Путін зміг би реалізувати свій бліцкриг і захопити українську столицю за лічені дні. Йдеться про битву за аеропорт “Антонов” у Гостомелі. Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв’ю німецькому виданню Zeit детально розказав про те, хто тоді втримав “повітряні ворота” до Києва, врятувавши мільйони людей, та яку роль в цьому зіграла розвідка.

Українська розвідка знала, що рашисти полетять захоплювати аеродром “Антонов” у Гостомелі. За словами Буданова, викрити плани російського Генштабу ГУРівцям допомогло певне джерело – надійний інформатор. Битва за летовище ще стала одним з перших реальних іспитів на міцність від початку повномасштабного вторгнення. За словами Буданова, щоб утримати аеродром, який рашисти планували перетворити на власний транспортний вузол, до оборони Гостомеля долучилась військова еліта – спецпризначенці ГУР МО.

Приголомшлива історія оборонця Гостомеля

Битва за аеропорт “Антонов” була важкою і подекуди нерівною – на українських бійців з автоматами і кількома ракетними комплексами “Ігла” йшли буквально полчища російських десантників – тих самих Псковських професійних вбивць, якими колись пишались росіяни. Майже всі полягли в Гостомелі.

“Про ситуацію на полі бою в Гостомелі начальник ГУР МО України Кирило Буданов доповідав Президенту Володимиру Зеленському. Керівник української розвідки отримував дані від своїх підрозділів, задіяних в обороні аеродрому”, – розповів “Зевс”, один із тих, хто боронив аеропорт у перші дні війни.

“Зрозуміло, що люди, які бачать десятки вертольотів, що стріляють у їхній бік, не зовсім щасливі”, ― сказав Кирило Буданов.

Підрозділи Сил безпеки та оборони України здійснили контратаку проти російського угруповання в другій половині 24 лютого. До кінця ночі у бою  вдалось ліквідувати близько 80 російських десантників.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *