8 Вересня, 2024 2:27 am

Є необхідність у мобілізації жінок, – військова медикиня

В ЗСУ наразі є необхідність мобілізовувати жінок. Втім, скоріше за все, такої мобілізації оголошувати не стануть. Адже це політичне рішення, і воно не вкладається в загальну політичну повістку.

Таку думку висловила офіцерка, керівниця медичної служби батальйону “Вовки да Вінчі” Аліна Михайлова. Вона дала інтерв’ю Маші Єфросиніній.

Ведуча спитала військову, чи оголосять, на її думку, про масовий призов жінок до лав армії. Михайлова відповіла, що навряд чи, адже це важке політичне рішення. Однак при цьому необхідність в мобілізації жінок є.

“Я думаю, що ні (не оголосять мобілізацію жінок – ред.). І не тому, що в цьому немає потреби, а тому що це велике політичне рішення. Як власне політичним рішенням є проголошення загальної мобілізації… А мобілізувати жінок – в цьому є потреба. Але я майже впевнена, що цього не буде виключно тому, що воно не дуже гарно лежить в сьогоднішній повістці. Політичній зокрема”, – пояснила військова.

Михайлова додала, що не дивлячись на відсутність мобілізації жінок зараз, її батальйон активно веде рекрутинг. І до них подається багато дівчат, найчастіше – віком від 20 до 35 років.

“Подавалося дуже багато дівчат і на штурмові посади. Але і, наприклад, діловоди, логісти. Бо хтось думає, що жінка може бути або медиком, або діловодом. У нас є дуже багато відкритих посад логістів. Це ті люди, які забезпечують можливість батальйону існувати, що на бойових позиціях, що будь-де. Це все логістика, її треба контролювати, вміти правильно підходити до певних процесів у Збройних силах”, – пояснила військова.

Аліна також поділилася, що лише 20% анкет до її підрозділу на сьогоднішній день поступає від чоловіків. Виходить, що абсолютна більшість – 80% – новобранців батальйону складають саме особи жіночої статі.

Жінки в ЗСУ

Нагадаємо, що не дивлячись на загальну мобілізацію та на те, що згідно з Конституцією, кожен громадянин без виключення має обов’язок захищати батьківщину, призов жінок відбувається лише на добровільній основі. Кожна жінка може піти до ТЦК та записатися в лави ЗСУ. Наразі таких близько 62 тисяч, з них 45 тисяч є саме військовослужбовицями. Ще близько 4 тисяч перебувають на передовій.

Найчастіше у війську жінки мають умовно-цивільні спеціалізації. Втім, є і жінки-кулеметниці, і жінки-штурмовики тощо.

На цей час близько 135 тисяч жінок оновили дані в “Резерв+”. Йдеться про тих, хто перебуває на військовому обліку та є військовозобов’язаними. Тобто це ті, хто має медичну та фармацевтичну освіту, а також резервістки. До речі, таких жінок штрафуватимуть за неоновлені дані, так само як і чоловіків. Однак їм при цьому дозволений виїзд за кордон.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *