8 Вересня, 2024 2:51 am

Чи вдасться заробити на скуповуванні та перепродажу доларів: українцям розповіли, чого очікувати від курсу

Попри те, що найближчим часом гривня перебуватиме під девальваційним пресингом, до кінця 2024 року в Україні не очікується різких змін курсу долара (на 25 липня НБУ оновив офіційний курс до 41,22 грн).

Річ у тім, що після принципової угоди з кредиторами про реструктуризацію держборгу примара дефолту зникла, а загалом Україна зберігає широку фінансову підтримку партнерів. Відповідно, скуповувати долари з надією швидко заробити резону немає.

Про ситуацію, що склалася, розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (“Слуга народу”). Він зазначив: вартість гривні перебуватиме на відносно поточних позиціях й з інших причин. Зокрема, через:

  • стабільну роботу морського коридору та довоєнні обсяги перевезень морем, що підтримує експорт;
  • наявність у НБУ достатніх міжнародних резервів та інструментів для підтримки курсу.

“Не “відкрию Америку”, якщо скажу, що девальваційних пресинг збережеться, бо війна продовжується, обмежуючи наш експортний і логістичний потенціал, а породжувана нею невизначеність стимулює відтік валюти за фінансовими операціями приватного сектору. … Єдине, що можу сказати відносно впевнено, що не очікую різких змін і коливань на валютному ринку до кінця цього року”, – пояснив нардеп.

Чому зростає курс долара

Водночас він визнав: гривня послаблюється 8-й місяць поспіль. Так, з початку 2024 року вона девальвувала:

  • на 7,9% до курсу на 31 грудня 2023;
  • на 6,9% за середнім курсом (“якщо порівнювати середній курс за неповні 7 місяців 2024 – 39,3 грн/дол – проти аналогічного періоду минулого року, коли діяв фіксований курс”).

При цьому Гетманцев наголосив: фундаментальних факторів тиску на гривню є кілька. Це:

  • “суттєвий постійний зовнішньоторговельний дефіцит на рівні 2,5 млрд доларів у середньому на місяць (за 5 місяців 2024 року)”;
  • зменшення обсягів та ритмічності зовнішнього фінансування (порівняно з минулим роком);
  • розширення валютної лібералізації як частини перехідної монетарної та валютної політики НБУ

“Як результат, за 5 місяців з початку 2024 року дефіцит платіжного балансу склав 1,56 млрд доларів, тоді як минулого року за цей період ми мали профіцит 6,82 млрд доларів. Звісно це впливає на валютний курс”, – констатував нардеп.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *