8 Вересня, 2024 2:58 am

“Формуються ударні сили”: Романенко оцінив плани ворога в Україні та вказав на ключові завдання ЗСУ

Війська Росії наразі, очевидно, збирають резерви для продовження бойових дій на сході, а також на Харківському напрямку.

Крім того, ударні сили формуються на Запорізькому напрямку, де окупанти, імовірно, прагнутимуть повернути втрачені 2023 року позиції та вийти на місто Запоріжжя.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA висловив ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко. Зокрема, він прокоментував інформацію оперативного угрупування “Таврія” про те, що РФ зібрала 90 тис. окупантів на Запорізькому напрямку, та імовірність зміни акцентів ворогом (наразі, за даними Генштабу, найгарячіші Покровський та Торецький напрямки).

"Формуються ударні сили": Романенко оцінив плани ворога в Україні та вказав на ключові завдання ЗСУ

“Якщо сили та резерви будуть на всіх напрямках, то, можливо, вони робитимуть певні спроби. На сьогоднішній день схоже, вони збирають таку кількість резервів, щоби бути здатними продовжувати бойові дії на східному фронті, на Покровському та Торецькому напрямках, плюс додати сил на Харківський напрямок”, – сказав військовий.

Ігор Романенко додав: з огляду на те, що велике угруповання зібрано на Запорізькому напрямку, загарбники можуть ставити перед собою завдання відновити контроль над позиціями, які вони втратили 2023 року.

“А по суті, звісно, їм необхідно вийти на таку важливу для них ціль, як місто Запоріжжя. Тому і формуються такі ударні сили. Ми мали негативний досвід минулого року, коли ми не повною мірою зібрали ресурси для того, щоб діяти на одному напрямку, а намагалися наступати на чотирьох, і результат відомий. Виходячи з цього досвіду, плани противника діяти одночасно і на Харківському, і на Покровському, і на Торецькому, а ще й на Запорізькому напрямках не є раціональними”, – вважає він.

"Формуються ударні сили": Романенко оцінив плани ворога в Україні та вказав на ключові завдання ЗСУ

Водночас генерал-лейтенант зазначив, що, чим гірше планування у ворога, тим краще для Сил оборони України. Українському командуванню, своєю чергою, необхідно “думати про те, як організовувати протидію на всіх цих напрямках”.

Романенко також прокоментував інформацію Генштабу про велику кількість зіткнень на фронті. За його словами, велика кількість втрат РФ насправді не спричинює суттєвих наслідків.

“Справді, за добу буває 120-150 бойових зіткнень. Противник зазнає рекордних втрат – і в травні, і в червні. Але ще генерал Валерій Залужний говорив про те, що в цьому була його помилка: він вважав, що великі втрати противника матимуть суттєві наслідки як для збройних сил РФ, так і для російської держави. Але цього не спостерігається”, – сказав військовий.

"Формуються ударні сили": Романенко оцінив плани ворога в Україні та вказав на ключові завдання ЗСУ

Перед Києвом наразі стоїть два завдання: це постачання достатньої кількості сучасного озброєння та мобілізація, каже Романенко:

“Перше – спільно з союзниками отримати більший і якісніший сучасний ресурс із озброєнь, техніки та боєприпасів, і якнайшвидше, друге – ми швидко виконаємо завдання, пов’язані з мобілізаційними питаннями, та підготуємо відповідні резерви. Якщо це буде зроблено, то на осінь ми зможемо стабілізувати ситуацію на фронті”.

"Формуються ударні сили": Романенко оцінив плани ворога в Україні та вказав на ключові завдання ЗСУ

У такому разі рух противника буде зупинено і можна буде формувати резерви, “набирати відповідні ресурси”.

“У такому разі до кінця року можна буде говорити про будь-які контрнаступальні, деокупаційні дії. На цей момент ситуація виглядає саме так”, – сказав генерал-лейтенант.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *