21 Травня, 2024 7:14 pm

Чернігівщина і Сумщина зараз в зоні ризику. Аналітик “Повернись живим” оцінив ефективність рейдів РДК

Вилазки російських добровольців у Бєлгородську та Курську області створив нестабільну ситуацію вздовж кордону з Чернігівською та Сумською областями. Там стало більше російських військ.

Про це в інтерв’ю “Суспільному” розповів керівник аналітичного відділу фонду “Повернись живим” Антон Муравейник.

За його словами, кордон Чернігівської та Сумської областей довгий час був збалансований. Там було достатньо сил, щоб посилено охороняти кордон, але недостатньо, щоб йти у наступ. Щодня тривали невеликі зіткнення: диверсійні дії з обох сторін, обстріли з кулеметів та мінометів.

“Після дій, які відбулися кілька тижнів тому на Бєлгородщині та біля Курської області вони внесли дисбаланс, Росія підтягнула резерви на цей напрямок. І зараз постає питання, наскільки ця ділянка фронту збалансована і на чию користь тепер, коли активні бойові дії російських добровольців там припинилися”, — додає Муравейник.

Він вважає, що РФ схоче створити новий наступ за цим напрямком, вони зможуть це зробити, стягнувши на кордон нові сили і засоби.

Українська сторона будує укріплення у Чернігівській та Сумській області, але для протидії збільшеному гарнізону супротивника потрібні ще сили: створення нових частин і підрозділів.

При цьому керівник аналітичного відділу фонду “Повернись живим” не прокоментував, чи був корисним рейд російських добровольців.

“Будь-яку ситуацію треба оцінювати на різних рівнях. На тактичному рівні є плюс, бо росіянам довелося перекинути частину своїх резервів з одного напрямку на нинішній. Я не знаю, які стратегічні цілі ставилися. Мені здається, стратегічні завдання виконані далеко не всі. Питання також у тому, як на це реагує міжнародна спільнота і наші ключові партнери зокрема”, — відповів аналітик.

Що відомо про рейд російських добровольців

У березні 2024 року підрозділи легіону “Свобода Росії”, Російського добровольчого корпусу (РДК) та “Сибірського батальйону” перейшли українсько-російський кордон і зайшли у Бєлгородську та Курську області.

Згодом добровольці заявили, що взяли під контроль населений пункт Тьоткіно у Курський області. Потім вони відступили звідти. Але заявили, що захопили село Козинка Бєлгородської області Росії. Росія атакувала село авіаційними бомбами, фактично знищивши його.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *