4 Травня, 2024 1:03 pm

Податок на “боягузтво”: економіст про недоліки ідеї “бронювання за 35 тис. зарплати”

Таку ідею експерт називає “податком на боягузтво” і легальною можливстю “відкупитися” від мобілізації.

Ідея про бронювання всіх працівників із зарплатою від 35 тисяч гривень є дуже поганою і суперечить конституційним обов’язкам громадянина.

Таку думку висловив голова експертної ради Українського аналітичного центру, економіст Борис Кушнірук, передає “Еспресо”.

Таку ідею експерт називає “податком на боягузтво” і легальною можливстю “відкупитися” від мобілізації.

“У тому вигляді, як це подається владою, воно виглядає недолуго і тому безперечно викликає незадоволення. Водночас я постійно наголошую, є конституційна норма про те, що цей обов’язок стосується всіх чоловіків дорослого віку, все інше – це вже політичне сприйняття цього процесу. Потрібно розуміти, що для того, щоб Україна як держава вижила, вона повинна вистояти не тільки на фронті, а й економічно. Тому все одно має бути система, яка б передбачала, що у вас якась кількість людей працює, сплачується податки, є споживання, відповідно – економіка повинна функціонувати”, – каже економіст.

На його думку, підхід “хто показав більшу зарплату, той не йде служити” є кардинально неправильним.

“Підхід має полягати в тому, що ця історія не повинна бути прив’язана до сплачених податків, вона має бути прив’язана: по-перше, у тебе є певна компанія, яка створює додану вартість, значні податкові надходження.

По-друге – має бути встановлено, що людина, якщо підлягає броні, за неї має бути сплачена разова сума – декілька сотень тисяч гривень, а потім щомісяця окремо, крім податків, ще десятки тисяч гривень за цю бронь”, – додав економіст Борис Кушнірук.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *