5 Травня, 2024 12:14 am

Голова Мінфіну про курс гривні та інфляцію: “Українці живуть у магічній реальності, так буде не завжди”

Макроекономічна стабільність в Україні напряму залежить від надходження фінансової допомоги від партнерів, через її зменшення у другому півріччі 2024 року та у 2025 році ситуація може погіршитись.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив на форумі “Європейський шлях України. Діалоги про майбутнє”, передає Інтерфакс-Україна.

“Ситуація з макростабільністю досить проста: є гроші – є стабільність, немає грошей – немає стабільності”, – констатував Марченко.

Очільник Мінфіну нагадав, що половину своїх потреб Україна покриває за рахунок фінансової допомоги від партнерів.

“Якщо говорити про показники ВВП, курсової динаміки, цінової динаміки – в нас усе дуже стабільно. Іноді занадто стабільно, як з точки зору Міністерства фінансів. Ми ці меседжі постійно доносимо нашим колегам із Національного банку. Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 року, що на нас чекає у 2025 році”, – наголосив Марченко.

Він зауважив, що вже зараз кожен долар додаткової допомоги дається важко.

“Це означає лише одне – що ми маємо цю реальність прийняти, тому що хоч би як переконливо ми аргументували, що в нас ситуація тільки погіршується або, як мінімум, не стає кращою – це недостатній аргумент для того, щоб наші партнери сказали, що ми готові підтримувати вас фінансово так довго, як це потрібно”, – пояснив міністр.

За його словами, Мінфін думає, як можна збільшити ступінь самостійності й бути готовими до ситуації, коли Україна не отримуватиме достатньо коштів.

Марченко додав, що хоча в березні бюджет отримав рекордні з початку війни $9 млрд зовнішньої допомоги, цьому передували січень-лютий, коли вона надходила лише в обсязі 10% від необхідної та виникли питання щодо ліквідності.

“Тому ще є багато того, над чим треба попрацювати. І, знову ж таки, я не збираюся говорити, що в нас усе погано або ситуація погіршуватиметься. Я просто кажу, що реальність змушує нас шукати й інші способи збалансувати наші бюджетні потреби, не тільки розраховуючи на міжнародну підтримку”, – підсумував Марченко. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *