4 Травня, 2024 3:26 pm

“Обмежено придатних” в Україні не буде: кому доведеться повторно проходити ВЛК

Згідно із законодавством, повторна медкомісія має визначити, до якої саме категорії тепер належить “обмежено придатний” військовозобов’язаний.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який вніс зміни до законодавства про військову службу. Згідно з новими правилами, статус “обмежено придатний” для військовозобов’язаних у країні було скасовано. Тепер чоловіки, які раніше мали статус “обмежено придатних”, вважатимуться виключно “придатними” або “непридатними” для військової служби. Про це йдеться в матеріалі видання OBOZ.UA.

За інформацією, розміщеною на сайті Верховної Ради, 2 квітня глава держави підписав закон із номером 10313, який вніс зміни до низки законів України, спрямованих на забезпечення соціального захисту військовослужбовців і поліцейських.

Документ ухвалили депутати 21 березня. За цей законопроєкт проголосували 296 парламентаріїв.

У пояснювальній записці до законопроєкту було зазначено, що його метою є вдосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців, включно з доступом до інформації, медичним обслуговуванням, відпустками, пенсійним забезпеченням, а також надання прав поліцейським на отримання одноразової грошової допомоги в разі загибелі або визначення втрати працездатності.

Також у матеріалі підкреслюють, що депутат Верховної Ради Ярослав Железняк зазначив, що закон призводить до скасування статусу “обмежено придатних”. Згідно з новим законом, чоловіки з цим статусом повинні протягом дев’яти місяців пройти повторну Військово-лікарську комісію (ВЛК).

Згідно з новим законодавством, тепер тільки два статуси визначаються щодо військової служби: “придатний” і “непридатний”. Після повторної медичної комісії буде визначено, до якої саме з цих категорій слід віднести військовозобов’язаного.

Міністерству оборони України необхідно внести зміни до наказу № 402, який затверджував Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України. У цьому наказі перераховувалися стани здоров’я, які раніше передбачали визнання особи “обмежено придатною”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *